Русия мълчи за удара по влака в Чаплине, обяви защо нападна Украйна

Москва многократно е отричала, че атакува гражданска инфраструктура

25.08.2022 | 13:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Навръх националния празник на Украйна - руски ракетен обстрел уби над 20 души и рани десетки. Президентът Володимир Зеленски научи и съобщи черната новина по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Досега Москва не е коментирала ударите.

Руски ракети удрят малкия град Чаплине в Днипропетровска област навръх националния празник на Украйна. Сред отломките на разрушените си домове жителите там оплакват загубата на близките си.

"Чух изстрели, пукот и след това се обади съсед и каза, че е имало експлозия близо до къщата и че тя е разрушена", каза местният жител Анатолий.

При първия обстрел по града е убито едно момче, а по-късно 21 души загиват, когато ракети удрят местната железопътната гара и подпалват пет вагона. 

"В момента горят четири пътнически вагона. Броят на загиналите може да се увеличи. Така Русия се подготви за заседанието на Съвета за сигурност на ООН", заяви Зеленски.

Засега няма коментар от страна на Русия. Москва многократно е отричала, че атакува гражданска инфраструктура. По време на заседанието на Съвета за сигурност руският посланик в ООН повтори военните мотиви на Кремъл.

"За да установим мир в Донбас и да предотвратим очевидните заплахи за Русия, идващи от Украйна, нямахме друг избор, освен да започнем специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна, чиито цели се изпълняват неотклонно и успешно", каза Василий Небензя.

Позицията на Москва беше отхвърлена от Украйна и Запада като необоснован претекст за империалистическа завоевателна война.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК